Pszichológia mindenkinek.

Váradi Fanni pszichológus blogja

Váradi Fanni pszichológus blogja

Hogyan bíráld magad kevésbé

2016. július 01. - Váradi Fanni Piroska

Annyi mindenért elítéljük önmagunkat. A kinézetünkért. A combunk méretéért. Egy munkahelyi mulasztásért. Egy apró kis hibáért, amit ezer éve követtünk el. Vagy, mert gyengének tartjuk magunkat. Vagy nem elég jónak. Vagy alkalmatlannak.

Talán túl sokat gondolkozunk azon, hogy mit „kell” és „kellene”. Már rég túl kellene lennem ezen. Nem kellene ezen idegeskednem. Erősebbnek kell lennem.

A negatív vagy túl kritikus önítélet könnyen elvezethet oda, hogy megbénít minket az önbizalomhiány és megrekedünk. Mindez pedig megakadályozza, hogy cselekedjünk, új dolgokat tanuljunk és elfogadjuk önmagunkat úgy, ahogy vagyunk.

Itt az ideje, hogy elkezdj dolgozni azon, hogy kevésbé törj pálcát saját magad felett!

1_kep_curriculumselfesteem.jpg

1. Ismerd fel a negatív önítéleteket!

Általában észre sem vesszük, hogy ítéletet mondunk magunkról, teljesen automatikussá vált már. Gyakorlatilag egy „háttérzaj”, ami állandóan jelen van. Reggel ezzel kelünk és este ezzel fekszünk. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosítsd ezeket a gondolatokat!

Relaxációs technikák (autogén tréning, progresszív relaxáció), a jóga vagy a meditáció segít abban, hogy tudatosabban figyeld önmagadat és a gondolataidat. Ez a működésmód pedig egy idő után rendszeressé és automatikussá válik.

2_kep_relaxation.jpg

A megfigyelt gondolataidat és érzelmeidet érdemes leírni, úgynevezett „gondolatnaplóba” vezetni őket. Ez segít abban, hogy jobban megértsd és tudatosítsd őket. A „kell” és „kellene” szavak használatakor valójában egy kognitív torzítást alkalmazunk, amivel elvárásokat fogalmazunk meg magunkkal szemben.

gondolatnaplo.jpg

2. Játssz a gondolataiddal! 

Amikor beazonosítasz egy „kell” vagy „kellene” gondolatot, gondold végig, hogy milyen külső tényezők befolyásolhatják ezt az állítást. Pl. „Jobban kellene teljesítenem a munkában, mint most.” Kérdezd meg magadtól: Milyen egyéb tényezők befolyásolják mostanában a munkateljesítményemet? Eleget aludtam? Lehet, hogy nehéz időszakon megyek keresztül, és ezért nem tudok eléggé koncentrálni? Elismeri a főnököm a munkám? Ezúton megváltoztathatod a gondolatot arra, hogy „De jó lenne, ha jobban teljesítenék a munkámban.”        

Adj magadnak lehetőséget, hogy destruktív gondolataidat átkeretezd, s így azokra a gondolatokra tudj fókuszálni, amik valóban támogatják, hogy egészséges kapcsolatod legyen önmagaddal.

3_kep_i-love-myself-header.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varadifannipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr258860142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása