Pszichológia mindenkinek.

Váradi Fanni pszichológus blogja

Váradi Fanni pszichológus blogja

Hogyan teheti tönkre a stressz a szerelmi életedet?

2016. július 17. - Váradi Fanni Piroska

Ha esetleg a stresszes mindennapok nem okoznának önmagukban elég gondot, van egy kutatás, amely szerint a férfiak kevésbé tartják vonzónak a stresszes nőket. A kísérletben a férfiak a nők arcát a vonzerő szempontjából osztályozták. Az eredmény szerint azoknak a nőknek az arcát találták a legszebbnek, akiknél alacsonyabb volt a kortizolnak – vagyis a stresszhormonnak a szintje. De ne haragudjunk meg emiatt a férfiakra! Egy másik vizsgálat ugyanezt találta a „másik oldalon” is: a nők sem értékelték vonzónak a stresszes férfiakat.

woman-stressed-out.jpg

Napjainkban szinte minden körülöttünk lévő dolog stresszforrás lehet: munka, család, pénz stb. A stressz okozta nyomás pedig mindenre rányomja a bélyegét: egészség, érzelmek, kapcsolatok, párkapcsolatok.

A stressz sokféleképpen befolyásolhatja a szerelmi életedet:

1. Másképpen észleled a párkapcsolatod.

Mind ismerjük az érzést, hogy stresszes időszakban néha a párunkon vezetjük le a feszültséget. Ezen kívül ilyenkor másképpen is látjuk a kapcsolatunkat. Amikor nehéz időszakon megyünk keresztül, hajlamosabbak vagyunk negatívan tekinteni a párkapcsolatunkra. Ráadásul észre sem vesszük, hogy mindez a stressz miatt van.

TIPP: Kommunikáció. Oszd meg a pároddal a problémáidat, nehézségeidet, hogy tudjon róla miért vagy stresszes. Ettől persze nem oldódnak meg a problémáid, de legalább nem teszed még rosszabbá a helyzetet azzal, hogy egy stresszes nap után még a pároddal is összeveszel.

 2013-11-18-safe_image_php-thumb.jpg

2. Csökken az önbizalmad.

A sok stressz az önbizalmunkra is rányomja a bélyegét. Ez már csak azért is gond, mert a párkeresésben a magabiztosság központi jelentőségű. Amikor stresszesek vagyunk, nehézséget okoz elmenni egy randira, flörtölni a pultossal vagy megszólítani a cuki srácot a buszmegállóban. A nők számára pedig itt van plusz egy érv, hogy miért érdemes az önbizalmukat karban tartani: egy kutatás szerint a magasabb önbizalommal rendelkező nőknek jobb a szexuális életük.

TIPP: Önismeret. Ha kellőképpen ismered erősségeidet és gyengeségeidet, magabiztosabbnak fogod magadat érezni még a stresszes időszakokban is. Ha többet szeretnél tudni az önbizalom és önismeret témaköréről, olvasd el korábbi írásomat

main-image.png

3. A testképed is megsínyli.

Tudtad, hogy a stressz az egyik okozója a rossz testképnek? A rossz testkép pedig rossz hatással van a kapcsolatainkra, párkapcsolatunkra és szexuális életünkre. Ráadásul ilyenkor a megjelenésünk is visszaesik kicsit, amitől még kevésbé érezzük magunkat vonzónak.

TIPP: Üzenetek. Írj magadnak kis cetlikre pozitív üzeneteket és ragaszd ki őket az otthonodban. Így minden alkalommal, amikor fogat mosol, rá fogsz pillantani a „Magabiztos vagyok!” feliratra vagy mikor leülsz az íróasztalodhoz, a „Gyönyörű vagy!” üzenettel találod szemben magad.

body-shape.jpg

4. A nemi vágyad egyszerűen megszűnik.

A legjobb módszer arra, hogy ne legyen kedved a szexhez? A válasz: stressz. Mindegy, hogy munka, pénzügyek vagy akármi más, a szorongásod sajnos a hálószobádba is követ téged. Ugyan tudjuk, hogy a szex az egyik módja a stressz levezetésnek, de a mindennapi gondok miatt odáig sem jutsz el, hogy vágyj rá. Amikor a testünk hosszabb ideig stresszhormont, vagyis kortizolt bocsát ki, ez gátolja a nemi hormonok felszabadulását.

TIPP: Stressz levezetés. Találd meg azokat a tevékenységeket, melyek során ki tudsz kapcsolni és csökkentik a feszültséget. Legyen ez sport, valamilyen hobbi vagy zenehallgatás. A lényeg, hogy rendszeresen végezd. Így idővel csökken a stressz szinted és visszatér majd az a libidó is!

ideas-to-boost-your-sexual-desire.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varadifannipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr108895848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása