Pszichológia mindenkinek.

Váradi Fanni pszichológus blogja

Váradi Fanni pszichológus blogja

Segítség, nárcisztikussal élek!

2017. január 03. - Váradi Fanni Piroska

„Eleget beszéltem már magamról, most beszélj egy kicsit Te rólam” – ez lehetne a nárcisztikusok mozgalmának jelmondata. De mit jelent az, hogy nárcizmus?

Már a görögök is...

Narkisszosz, görög mitológiai alak születésekor megjósolták neki, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. Ez a jóslat valóra is vált. Egyszer egy vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a víztükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát. Ez lett a veszte: olyan csodálatosnak találta a látványt, hogy egyre közelebb és közelebb hajolt hozzá –egészen addig amíg, bele nem fulladt saját tükörképébe...

De hogyan is válik valaki nárcisztikussá?

Az ember nem úgy születik, hogy tud szeretni. Vagyis jól szeretni. Azt meg kell tanulnia – általában az édesanyjától. Ugyanígy tanulandó dolog a bizalom, az egészséges önértékelés és a társas kapcsolatok kialakításának képessége. Ez a tanulási folyamat általában a korai anya-gyermek kapcsolatban meg is valósul. Jó esetben. Ehhez arra van szükség, hogy az anya kiegyensúlyozott legyen, és meg tudja adni a megfelelő szeretetet gyermekének. Ám azokban a családokban, ahol a szülők érzelmileg nem kiegyensúlyozottak, a kisgyermek énképe súlyosan megsérülhet. Ennek következtében önértékelése nem fejlődik megfelelően.

Úgy élni, hogy értéktelennek tartom önmagamat, nem kellemes dolog. Így hát a sérült személy védekezésként mélyen eltemeti magába valódi énjét, és ezt egy hamis, grandiózus önképpel kompenzálja. Legalábbis, ha nárcisztikus hajlama van az illetőnek.

Mert ha már önmagam nem akarok lenni, akkor miért ne válasszak egy lenyűgözően fantasztikus álszemélyiséget az igazi helyett?

Valami ilyesmi játszódik le a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberekben, persze nem tudatosan.

9 jel, hogy párod nárcisztikus:

  1. A saját fontosságáról nagyzoló érzése van, teljesítményét eltúlozza, és elvárja, hogy ezért csodálják.
  2. Gyakran fantáziál sikerről és hatalomról.
  3. Különlegesnek és egyedinek tartja önmagát.
  4. Túlzott mértékű csodálatot vár el másoktól.
  5. Feljogosítva érzi magát, hogy különös bánásmódot igényeljen.
  6. Társas kapcsolataiban önző, kihasznál másokat.
  7. Empátia hiánya: képtelen mások érzéseit felismerni és átérezni.
  8. Sokszor érez irigységet, vagy azt gondolja, hogy mások irigylik őt.
  9. Gőgös, fennhéjázó magatartást tanusít.

A teljes cikket ide kattintva tudod elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://varadifannipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr4312095231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása